Založ si blog

Turínske plátno

Až dva milióny pútnikov za 44 dní prišlo do Turína. Počas tých dní bolo Turínske plátno vystavené k verejnej úcte. Medzi pútnikmi bol aj Svätý Otec Benedikt XVI.


Kardinál S. Poletto, arcibiskup Turína, počas tlačovej konferencie povedal: „V prvom rade som spokojný, že vyše dva milióny pútnikov prišlo do Turína, ale nie v tom je hlavný zmysel. Počas týchto dní som jasne vnímal, že Pán hovoril do sŕdc týchto ľudí, tak veriacich, ako aj hľadajúcich odpovede zoči-voči plátnu.“

Od 10. apríla do 23. mája 2010 navštívili Turín obyvatelia všetkých piatich kontinentov. A aj pravoslávni kresťanaia.  Benedikt XVI. začiatkom mája vykonal pastoračnú návštevu Turína. A predniesol tam aj príhovor.

Aká je história Turínskeho plátna?

„Keď sa zvečerilo, prišiel zámožný človek z Arimatey, menom Jozef, ktorý bol tiež Ježišovým učeníkom. Zašiel k Pilátovi a poprosil o Ježišovo telo. Pilát rozkázal, aby mu ho dali. Jozef vzal telo, zavinul ho do čistého plátna a uložil do svojho nového hrobu, ktorý si vytesal do skaly. Ku vchodu do hrobu privalil veľký kameň a odišiel“ (Mt 27, 57 – 60).

Prvé správy sa objavujú v Edesse v rokoch 527-565. V roku 525 mesto zničila povodeň. Keď cisár Justinián I. dal mesto znovu postaviť, v jednom múre našiel zamurovaný Kristov obraz, ktorý bol označený ako archeiropoieton, čo doslova znamená „nie rukou zhotovený „. V r. 943 sa ocitla v rukách Arabov, od nich dostalo názov mandylion. V rokoch 1203-1204, počas štvrtej križiackej výpravy, keď bol Carihrad vyplienený, sa stopa stráca. Šľachtic Geoffrey de Charny ho ukázal v r. 1353 v mestečku neďaleko Paríža miestnym cirkevným hodnostárom. Odmietol však prezradiť, ako sa k nemu dostal. Neskôr sa relikvia dostala do Chambery, kde ju r. 1532 poškodil požiar. O dva roky neskôr boli miesta spálené roztaveným striebrom z relikviára mníškami opravené, a plátno prišité na podpornú plachtu. V roku 1578 bolo plátno prenesené do katedrály v Turíne, kde je uložené dodnes.

Tí čo tam prichádzali mohli uvažovať nad slovami Benedikta XVI. a „skloniť sa ku kontemplácii tejto tajomnej tváre, ktorá sa ticho prihovára k srdciam ľudí pozývajúc ich nanovo spoznať tvár Boha“.

Turínske plátno prešlo nejedným výskumov vedcov veriacich i neveriacich.

Dnes je Turínske plátno opäť uložené a je možné vidieť len kópiu.

Kópiu Turínskeho plátna je možné vidieť aj na Slovensku (Prešov). V prešovskej gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa.

Pramene: TK KBS, POSTOY, SVET KRESŤANSTVA.

Obrázok: Internet.

Čo by robil umelec, keby mu v galérii vystavili nahú matku?

10.05.2011

Ako kresťan – katolík chcem reagovať na jednu vec… Nedávno som zažil zhrozenie nad výstavou, ktorá sa uskutočňuje v našom hlavnom meste – Bratislave. A nie som sám, keď poviem, že je to urážkou a bolesťou pre úprimne veriacich kresťanov – katolíkov. Už predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský v otvorenom liste napísal, že spomínaná výstava v River [...]

Blíži sa 25. marec – DEŇ POČATÉHO DIEŤATA

05.03.2011

Každý človek má právo na život. Toto právo majú aj nenarodené deti. Žiaľ, nájdu sa ľudia, čo to nerešpektujú. 25. marec je dňom počatého dieťaťa. Uvedomujeme si, že aj náš život sa začal počatím? K spomínanému dňu sa pripravuje 11. ročník kampane. Kampaň pripravuje Fórum života. Je možné vyjadriť svoj jasný postroj: SME ZA ŽIVOT od počatia, až po [...]

Divotvorca svätý Mikuláš

06.12.2010

Je známy po celom svete. A na jeho sviatok je aj u nás známy zvyk. SV. MIKULÁŠ… Kto v skutočnosti bol svätý Mikuláš, a odkiaľ je zvyk obdarovania najbližších v tento deň? Sv. Mikuláš Narodil sa niekedy okolo roku 270. Pravdepodobne v Patare v Lýcii (Malá Ázia). V meste Myra, ktoré ležalo neďaleko mora, sa stal biskupom. Bol známy vďaka svojej mimoriadnej [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 46101x
Priemerná čítanosť článkov: 4191x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy