Čo by robil umelec, keby mu v galérii vystavili nahú matku?

10. mája 2011, bartkovsky, Nezaradené

Ako kresťan – katolík chcem reagovať na jednu vec…

Nedávno som zažil zhrozenie nad výstavou, ktorá sa uskutočňuje v našom hlavnom meste – Bratislave. A nie som sám, keď poviem, že je to urážkou a bolesťou pre úprimne veriacich kresťanov – katolíkov.

Už predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský v otvorenom liste napísal, že spomínaná výstava v River Gallery zásadným spôsobom znevažuje ľudskú dôstojnosť niektorých osobností súčasného sveta.

Taliansky umelec Paolo Schmidlin vyobrazuje súčasného pápeža ako Slečnu Kitty. Vraj nechce šokovať, ale pritom šokuje až príliš. Napríklad pápeža zobrazuje v ženských pančuškách a spodnej bielizni.

 

Riaditeľ River Gallery Pavol Susa povedal: „Dielo sa nevolá pápež, ale Slečna Kitty. Neodstránime ho, pretože umenie je slobodné a umelec má právo sa vyjadriť. “ 

 

Mimochodom v Miláne túto výstavu zavreli, pretože rozhodol o tom primátor.

 

Ďalej zobrazuje anglickú kráľovnú Alžbetu II. ako pornokráľovnú.

 

Bez urážky, len na pochopenie:

Odkazujem tomuto talianskemu umelcovi, že nech si tam vystaví svoju rodinu a nie pápeža! Alebo akoby sa cítil tento Talian, keby mu tam v galérii vystavili jeho nahú matku. Nech nám o tom povie…

Predovšetkým by to urazilo jeho a možno aj jeho najbližších. Ale tým, že takto znevážil Svätého Otca, urazil milióny katolíkov. A podobne aj za zneváženie Alžbety II. uráža anglikánov. Uvedomuje si to?