Turínske plátno

1. júna 2010, bartkovsky, Nezaradené
Až dva milióny pútnikov za 44 dní prišlo do Turína. Počas tých dní bolo Turínske plátno vystavené k verejnej úcte. Medzi pútnikmi bol aj Svätý Otec Benedikt XVI.


Kardinál S. Poletto, arcibiskup Turína, počas tlačovej konferencie povedal: „V prvom rade som spokojný, že vyše dva milióny pútnikov prišlo do Turína, ale nie v tom je hlavný zmysel. Počas týchto dní som jasne vnímal, že Pán hovoril do sŕdc týchto ľudí, tak veriacich, ako aj hľadajúcich odpovede zoči-voči plátnu.“

Od 10. apríla do 23. mája 2010 navštívili Turín obyvatelia všetkých piatich kontinentov. A aj pravoslávni kresťanaia.  Benedikt XVI. začiatkom mája vykonal pastoračnú návštevu Turína. A predniesol tam aj príhovor.

Aká je história Turínskeho plátna?

„Keď sa zvečerilo, prišiel zámožný človek z Arimatey, menom Jozef, ktorý bol tiež Ježišovým učeníkom. Zašiel k Pilátovi a poprosil o Ježišovo telo. Pilát rozkázal, aby mu ho dali. Jozef vzal telo, zavinul ho do čistého plátna a uložil do svojho nového hrobu, ktorý si vytesal do skaly. Ku vchodu do hrobu privalil veľký kameň a odišiel“ (Mt 27, 57 – 60).

Prvé správy sa objavujú v Edesse v rokoch 527-565. V roku 525 mesto zničila povodeň. Keď cisár Justinián I. dal mesto znovu postaviť, v jednom múre našiel zamurovaný Kristov obraz, ktorý bol označený ako archeiropoieton, čo doslova znamená „nie rukou zhotovený „. V r. 943 sa ocitla v rukách Arabov, od nich dostalo názov mandylion. V rokoch 1203-1204, počas štvrtej križiackej výpravy, keď bol Carihrad vyplienený, sa stopa stráca. Šľachtic Geoffrey de Charny ho ukázal v r. 1353 v mestečku neďaleko Paríža miestnym cirkevným hodnostárom. Odmietol však prezradiť, ako sa k nemu dostal. Neskôr sa relikvia dostala do Chambery, kde ju r. 1532 poškodil požiar. O dva roky neskôr boli miesta spálené roztaveným striebrom z relikviára mníškami opravené, a plátno prišité na podpornú plachtu. V roku 1578 bolo plátno prenesené do katedrály v Turíne, kde je uložené dodnes.

Tí čo tam prichádzali mohli uvažovať nad slovami Benedikta XVI. a „skloniť sa ku kontemplácii tejto tajomnej tváre, ktorá sa ticho prihovára k srdciam ľudí pozývajúc ich nanovo spoznať tvár Boha“.

Turínske plátno prešlo nejedným výskumov vedcov veriacich i neveriacich.

Dnes je Turínske plátno opäť uložené a je možné vidieť len kópiu.

Kópiu Turínskeho plátna je možné vidieť aj na Slovensku (Prešov). V prešovskej gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa.

Pramene: TK KBS, POSTOY, SVET KRESŤANSTVA.

Obrázok: Internet.