Založ si blog

Divotvorca svätý Mikuláš

Je známy po celom svete. A na jeho sviatok je aj u nás známy zvyk. SV. MIKULÁŠ…

Kto v skutočnosti bol svätý Mikuláš, a odkiaľ je zvyk obdarovania najbližších v tento deň?

Sv. Mikuláš

Narodil sa niekedy okolo roku 270. Pravdepodobne v Patare v Lýcii (Malá Ázia). V meste Myra, ktoré ležalo neďaleko mora, sa stal biskupom. Bol známy vďaka svojej mimoriadnej zbožnosti, nadšeniu a zázrakom. Zomrel v Myre, kde boli jeho telesné pozostatky až do roku 1087. Keď Myru obsadili moslimovia, jeho ostatky boli prenesené do talianskeho prístavného mesta Bari, kde žilo veľa gréckych prisťahovalcov. Tam postavili nový kostol zasvätený Mikulášovi. Z jeho hrobky v Bari vyteká vonná látka nazývaná myrha, čo vysvetľuje jeho patronát nad voňavkármi a množstvo pútnikov prichádzajúcich k jeho hrobu. Vďaka tomu sa úcta k tomuto svätcovi rozšírila aj po západnom svete.

IMG_5101

Divotvorca

Jeho povesť divotvorcu spôsobila, že sa stal viacnásobným patrónom. Za svojho ochrancu ho pokladá Rusko, mnohé mestá nesú tiež jeho meno, napr. St. Nicholas v Anglicku či Liptovský alebo Borský Mikuláš na Slovensku. Svätý Mikuláš bol vďaka legendám aj patrónom, námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárnikov či voňavkárov. Slobodné dievčatá si ho vybrali za orodovníka na základe najznámejšieho príbehu z jeho života. Hovorí sa, že istý boháč mal tri dcéry. Keď schudobnel a jeho rodina už nemala čo do úst vložiť, rozhodol sa, že z dievčat urobí neviestky. Dozvedel sa o tom svätý Mikuláš, zabalil do kusa látky zlato a vhodil ho do mužovho domu. To zopakoval trikrát, až kým peňazí nebolo toľko, že sa všetky tri dievčatá mohli čestne vydať.
V legendárnom životopise sv. Mikuláša zohráva významnú úlohu číslo tri. Tri boli boháčove dcéry i vrecká zlata, ktorými ich vykúpil, traja boli aj námorníci, ktorých vyslobodil z búrky pri tureckom pobreží, vzkriesil k životu troch zabitých mladíkov a zachránil troch neprávom odsúdených na smrť. Tieto dobré skutky konal pred svojou smrťou a rovnako aj po nej.

Ľudový zvyk
Na základe legendy o troch chudobných dievčatách sa zrejme odvodzuje ľudový zvyk v niektorých krajinách obdarúvať sa na sviatok tohto svätca drobnými darčekmi. Svätomikulášska tradícia vychádza aj z jeho patrocínia nad deťmi. Zvyk obdarúvať deti vznikol v Holandsku a odtiaľ sa rozšíril do Severnej Ameriky, kde k nemu prisťahovalci pripojili severské ľudové povesti o čarodejníkovi, ktorý zlé deti trestá a dobré odmieňa darčekmi. Do červeno-bieleho plášťa ho v rámci predvianočnej reklamnej kampane obliekol koncern Coca-Cola. Postupom času sa Mikuláš (v angličtine Santa Claus) stal viac-menej reklamnou figúrkou, ktorá má so svätcom z Myry iba málo spoločného.

Meno
Meno Mikuláš bolo najobľúbenejšie v 12. storočí, používa sa však dodnes. Z neho vznikli odvodeniny ako Colin, Nicolson, Nixon, Nikolaj, Nicola, Nicolette a iné. Mikulášovi bolo zasvätených mnoho kostolov, najmä Gréckokatolíckej a Pravoslávnej cirkvi. Aj Rímskokatolícka Cirkev si ho uctieva. Zasvätené farnosti tomuto svätcovi sú v Prešove, Starej Ľubovni, Liptovskom Mikuláši, Trnave a ďalšie farnosti, či kostoly.

Foto: Internet

Zdroj: Katolícke noviny, kňazi.sk

Čo by robil umelec, keby mu v galérii vystavili nahú matku?

10.05.2011

Ako kresťan – katolík chcem reagovať na jednu vec… Nedávno som zažil zhrozenie nad výstavou, ktorá sa uskutočňuje v našom hlavnom meste – Bratislave. A nie som sám, keď poviem, že je to urážkou a bolesťou pre úprimne veriacich kresťanov – katolíkov. Už predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský v otvorenom liste napísal, že spomínaná výstava v River [...]

Blíži sa 25. marec – DEŇ POČATÉHO DIEŤATA

05.03.2011

Každý človek má právo na život. Toto právo majú aj nenarodené deti. Žiaľ, nájdu sa ľudia, čo to nerešpektujú. 25. marec je dňom počatého dieťaťa. Uvedomujeme si, že aj náš život sa začal počatím? K spomínanému dňu sa pripravuje 11. ročník kampane. Kampaň pripravuje Fórum života. Je možné vyjadriť svoj jasný postroj: SME ZA ŽIVOT od počatia, až po [...]

Ali Agca klame o atentáte na pápeža

11.11.2010

Viaceré média zverejňujú tú istú správu, v ktorej Ali Agca tvrdí, že atentát na pápeža Jána Pavla II. si objednal Vatikán. Keď som čítal diskusiu k tomuto článku, tak musím povedať, že som prekvapený z toho, že niektorí ľudia tomu uverili. Je mi preto jasné, že asi nevedia alebo zabudli, že kto je to Ali Agca. Ali Agca už vyhlásil o sebe také veci, že prichádza [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 46099x
Priemerná čítanosť článkov: 4191x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy