Založ si blog

Cirkev vyhlásila dievča v rifliach a tričku za blahoslavenú

,,Miluj život. A nikdy neži bez Života! Nikdy.“

(Bl. Chiara)


V sobotu 25. 9. 2010, sa v Ríme udialo blahorečenie. Za blahoslavenú bola vyhlásená Chiara Luce Badanová, mladé dievča. To je dôkazom toho, že svätosť života je možná aj dnes.

Zo života

Blahoslavená Chiara

Kto je vlastne bl. Chiara?

Chiara Badanová sa narodila 29. októbra 1971. Rodičia desať rokov čakali na toto svoje prvé a jediné dieťa. Chiara mala veľa prirodzených talentov a bola športový typ, korčuľovala, hrala tenis, plávala. Priateľky ju považovali za normálne ale zároveň veľmi dobré dievča. Na stretnutiach v skupinke mladých z Hnutia Fokoláre sa učila poznávať evanjelium a dokázala sa preň nadchnúť. Povedala: „Nechcem byť analfabetkou zoči voči takému vzácnemu posolstvu.“

Raz na otázku mamy, či po večeroch vonku s priateľmi hovorí aj o Ježišovi, odpovedala:  „Ja nepotrebujem v bare s priateľmi hovoriť o Kristovi. Ja ho tam chcem prinášať.“ Chcela sa stať lekárkou a ísť slúžiť chudobným do Afriky. V lete 1988, počas tenisového zápasu náhle pocítila strašnú bolesť, až jej vypadla raketa z ruky. Lekárske vyšetrenia postupne potvrdili rakovinu kostí. Počas choroby často opakovala: „Ak to chceš ty, Ježiš, chcem to aj ja“.

Cez svoju mamu nechala jasné svedectvo o tom, ako vnímala svoju mladosť a život: „Mladí ľudia sú budúcnosťou. Ja už nemôžem bežať, ale chcela by som im odovzdať pochodeň ako na olympijských hrách. Majú len jeden život a stojí za to prežiť ho dobre.“ Chiara Badanová odišla do večnosti vo veku takmer 19 rokov 7. októbra 1990.

Svätá stolica však ustanovila slávenie jej sviatku na deň jej narodenia, 29. október, čím jasne zvýraznila hodnotu naplno prežitého života, o ktorom Chiara krátko pred svojou smrťou povedala: „Miluj život. A nikdy neži bez Života! Nikdy.“

Blahorečenie

Na blahorečení boli aj jej rodičia. Jej rodičia si k päťdesiatke svojho manželstva krajší darček ani nemohli vysnívať.

„Žili sme tie dva roky (dva roky choroby) v atmosfére, ktorá sa nedá vyjadriť. Boli to najpožehnanejšie roky nášho života. Mali sme toľko bolestí, ona i my, ale vnímali sme ich len akoby z lietadla,“ povedal s dojatím otec Ruggero.

Mama Maria Teresa s neskrývanou radosťou dodala: „Chcela by som vás všetkých objať. Chiara zomrela kvôli vám. Chcela vám odovzdať štafetu svätosti.“ A s pohnutím spomenula slová, ktoré jej dcéra povedala pár dní pred smrťou: „Mama, buď šťastná, ja som šťastná“.

Slovenská televízia odvysiela spomienkový večer mladých

Viac sa dozviete v nedeľu 3.októbra 2010 o 11:30 hod. na Dvojke. Slovenská televízia odvysiela hodinový hudobno – tanečno – slovný program nielen pre mladých o živote mladej tínedžerky Chiary Luce, ktorá zomrela na rakovinu.

Zdroj: TK KBS, Foto: Internet.

(Môj článok uverejnený aj na: http://bartkovsky.blog.sme.sk/c/243120/Miluj-zivot-A-nikdy-nezi-bez-Zivota-Nikdy.html)

Čo by robil umelec, keby mu v galérii vystavili nahú matku?

10.05.2011

Ako kresťan – katolík chcem reagovať na jednu vec… Nedávno som zažil zhrozenie nad výstavou, ktorá sa uskutočňuje v našom hlavnom meste – Bratislave. A nie som sám, keď poviem, že je to urážkou a bolesťou pre úprimne veriacich kresťanov – katolíkov. Už predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský v otvorenom liste napísal, že spomínaná výstava v River [...]

Blíži sa 25. marec – DEŇ POČATÉHO DIEŤATA

05.03.2011

Každý človek má právo na život. Toto právo majú aj nenarodené deti. Žiaľ, nájdu sa ľudia, čo to nerešpektujú. 25. marec je dňom počatého dieťaťa. Uvedomujeme si, že aj náš život sa začal počatím? K spomínanému dňu sa pripravuje 11. ročník kampane. Kampaň pripravuje Fórum života. Je možné vyjadriť svoj jasný postroj: SME ZA ŽIVOT od počatia, až po [...]

Divotvorca svätý Mikuláš

06.12.2010

Je známy po celom svete. A na jeho sviatok je aj u nás známy zvyk. SV. MIKULÁŠ… Kto v skutočnosti bol svätý Mikuláš, a odkiaľ je zvyk obdarovania najbližších v tento deň? Sv. Mikuláš Narodil sa niekedy okolo roku 270. Pravdepodobne v Patare v Lýcii (Malá Ázia). V meste Myra, ktoré ležalo neďaleko mora, sa stal biskupom. Bol známy vďaka svojej mimoriadnej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 46692x
Priemerná čítanosť článkov: 4245x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy